Recepten

RabarbertaartGroenten

Posted by Annie Lausberg Wed, June 10, 2009 20:52:46

Frans nagerecht voor 8 personen, bereidingstijd inclusief wachten circa 2 uur.

Ingrediënten:
- 150 g koude roomboter
- 350 g bloem
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eierdooiers
- 500 g rabarber
- 150 g geleisuiker
- 1 zakje amandelschaafsel
- boter om in te vetten
- bloem om te bestuiven

Voorbereiden
Boter in blokjes snijden. Boter, bloem, suiker, zout en 1 eierdooier met koele hand tot samenhangende bal kneden. Deeg in stuk huishoudfolie wikkelen en minimaal 1 uur in koelkast leggen.

Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Rabarber wassen en in kleine stukjes snijden. Rabarber in kom doen en geleisuiker en amandelschaafsel erdoor mengen. Wervlak dun met bloem bestuiven en hierop deeg dun uitrollentot cirkel die iets groter is dan doorsnede van taartvorm. Taarvorm met boter invetten en bekleden met deegcirkel. Rest van deeg bewaren voor ruitpatroon. Taartvorm vullen met rabarbermengsel. Uit rest van deeg lange reepjes snijden. Met reepjes deeg ruitpatroon bovenop vulling maken. Eierdooier loskloppen en hiermee ruitpatroon bestrijken. Taart 35 à 40 minuten in oven bakken tot bovenkant goudbruin is.

Bevat per eenpersoonsportie
energie 475 kCal
eiwit 79 g
vet 21 g
koolhydraten 62 g

Bron: website Albert Heijn

Gepofste bietjes met knoflookroomkaasGroenten

Posted by Annie Lausberg Wed, June 10, 2009 20:49:45

Gepofte bietjes met knoflookroomkaas
bijgerecht, 4 personen, 25 minuten bereidingstijd

Ingrediënten
- 1 eetlepel bloemenhoning
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- zwarte peper
- zout
- 4 voorgekookte bietjes
- 1 potje roomkaas met knoflook (150 g)

Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 ºC. In kom marinade kloppen van honing, olie, peper en zout. Bieten door marinade wentelen en per stuk verpakken in vel aluminiumfolie. Bietjes in 10-15 minuten in de oven warm laten worden. Pakketjes 5 minuten voor het einde van de baktijd openen en roomkaas over bietjes verdelen. Opengevouwen pakketjes nog 5 minuten in de oven plaatsen.

Bevat per eenpersoonsportie
energie 210 kCal
eiwit 5 g
vet 16 g
koolhydraten 12 g

Bron: Allerhande september 2002

Tuinboensoep met muntGroenten

Posted by Annie Lausberg Wed, June 10, 2009 20:43:50

Tuinbonensoep met munt (portugees)
hoofdgerecht, 4 personen, 50 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 2 middelgrote bloemige aardappels (ca. 200 g)
- 1 sneetje stevig witbrood
- 4 eetlepels olijfolie
- 450 g tuinbonen (diepvries)
- 2 kippenbouillontabletten
- zout en versgemalen peper
- 4 takjes munt
- 4 takjes peterselie

Bereiden
Ui en knoflook pellen en snipperen. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Van brood korstjes snijden en brood in dobbelsteentjes snijden. In ruime (soep)pan 3 eetlepels olie verhitten en ui en knoflook ca. 3 minuten zachtjes fruiten. Aardappels toevoegen en al omscheppend 3 à 4 minuten meebakken. Tuinbonen, bouillontabletten en 1250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Soep op laag vuur ca. 25 minuten laten sudderen, tot aardappels zacht zijn.

Intussen in koekenpan rest van olie verhitten en blokjes brood aan alle kanten goudbruin en knapperig bakken. Soep boven grote kom zeven en groenten met behulp van keukenmachine of staafmixer pureren. Groentepuree met bouillon terugdoen in pan en geheel al roerend zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Muntblaadjes en peterselie fijn hakken. Soep over vier kommen verdelen en kruiden en blokjes brood erover strooien. Lekker met knapperig brood.

Bevat per eenpersoonsportie:
energie 255 kCal
eiwit 10 g
vet 11 g
koolhydraten 21 g

Bron: website Albert Heijn

Pompoensoep (lunch)Groenten

Posted by Annie Lausberg Wed, June 10, 2009 20:37:37

lunch, 4 personen, 45 minuten bereidingstijd


Ingredienten:
· 2 kleine uien
· 1 kg pompoen
· half zakje verse Italiaanse kruidenmix (à 20 g)
· half zakje verse bieslook (à 25 g)
· 25 g boter of margarine
· 1 teentje knoflook
· 2 kruidenbouillontabletten
· zout
· 300 g broccoli
· 1 pak verse tortelloni verdi con ricotta e spinaci (250 g AH Huistraiteur)
· 125 g mascarpone (kaas bak à 250 g)
· peper

Benodigdheden:
· rollade (opbind)touw
· staafmixer

Bereiden:
Uien pellen en fijn snipperen. Pompoen schillen en in kleine blokjes snijden. Italiaanse kruiden met keukentouw bij elkaar binden. Bieslook in stukjes knippen. In grote pan boter verhitten. Knoflook pellen en boven pan uitpersen. Uien toevoegen en ca. 2 minuten op laag vuur fruiten. Pompoenblokjes, 1 liter water, bouillontabletten en bosje Italiaanse kruiden toevoegen en op laag vuur ca. 15 minuten laten sudderen.

Intussen grote pan met water en zout aan kook brengen. Broccoli schoonmaken, wassen en in kleine roosjes snijden. Tortelloni ca. 3 minuten in pan met kokend water koken. Broccoliroosjes aan tortelloni toevoegen en ca. 5 minuten meekoken. Bosje kruiden uit soep nemen. Mascarpone door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper. Pompoensoep met staafmixer pureren. Tortelloni en broccoli in zeef laten uitlekken en door soep scheppen. Bestrooien met bieslook.

Bevat per eenpersoonsportie:
energie 590 kCal
eiwit 15 g
vet 38 g
koolhydraten 47 g

Bron: AllerHande oktober 2001